به گزارش خبرنگار زمان اقتصاد، با نزدیک شدن به روز برگزاری دومین دور از مذاکرات هستهای میان ایران و آمریکا، بازار ارز به این رویداد مهم واکنش نشان داده و قیمت دلار در بازار آزاد عصر روز پنجشنبه از کانال ۸۸ هزار تومانی به ۸۵ هزار تومان سقوط کرد.
افزایش خوشبینیها در خصوص نتیجه نهایی مذاکرات میان ایران و امریکا اکنون منجر به کاهش انتظارات تورمی در بازار داخلی کشور شده است. همچنین، مواضع سازنده مقام معظم رهبری در خصوص استقبال از نتایج دور نخست مذاکرات نیز میزان موفقیت آن را بیش از پیش افزایش داده است.
جدا از اظهارات ضدونقیض مقامهای ارشد امریکایی در خصوص انتظار واشنگتن از مذاکره با ایران طی روزهای اخیر که نشانگر عدمیکپارچگی در مواضع حلقه نزدیکان دونالد ترامپ در کاخ سفید بر سر مسئله هستهای ایران است، دو رخداد مهم در روز پنجشنبه بیشترین میزان تأثیرگذاری بر بازار ارز را داشتهاند که عبارتند از سفر گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و سفر جداگانه خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان سعودی و برادر محمد بن سلمان ولیعهد این کشور به تهران.
در خصوص رخداد نخست، رافائل گروسی پس از دیدار با سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه و محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نسبت به نتیجه مذاکرات میان ایران و آمریکا ابراز امیدواری کرد. وی تاکید کرد که امکان دستیابی به یک توافق مثبت وجود دارد. محمد اسلامی نیز در اظهار نظری جداگانه گفتوگو با گروسی را مفید و مثبت ارزیابی و اعلام کرد که قرار است معاونین دو طرف طی روزهای آتی در تهران دیدار کرده تا به نتایجی مشخص برای حلوفصل موارد مورد اختلاف با آژانس بر اساس بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ برسند.
اهمیت ابراز رضایت گروسی از دو منظر قابلیت بررسی دارد؛ نخست اینکه گزارش وی حتماً در روند مذاکرات میان دو طرف موثر خواهد بود. از آنجا که استیو ویتکاف نماینده مورد اعتماد ترامپ در مذاکره با ایران با زوایای فنی پرونده هستهای ایران آشنایی کافی ندارد و از طرفی به دلیل نفوذ حلقه جنگطلب نزدیک به اسرائیل و لابی «آیپک» در کاخ سفید و امکان تأثیرگذاری آنها بر گزارشهای دستگاههای امنیتی ایالات متحده آمریکا، ویتکاف تمایلی به تنظیم چارچوب ذهنی خود در مذاکرات با تمرکز محض روی اطلاعات واصله از این سازمانها ندارد، گزارش رافائل گروسی در خصوص چارچوب مذاکرات فنی با ایران حتماً در منظومه فکری ویتکاف تاثیرگذار خواهد بود. مضاف بر اینکه این گزارش در فعالسازی یا عدمفعالسازی مکانیزم ماشه یا همان اسنپبک در ماه اکتبر سال جاری از سوی اروپا نقش موثری خواهد داشت.
اما در خصوص سفر برادر محمد بنسلمان به تهران نیز باید گفت که دستیابی به توافق میان تهران و واشنگتن از اهمیت ویژهای برای شورای همکاری خلیج فارس و رهبر سنتی آنها یعنی عربستان سعودی برخوردار است.
توجه داشته باشید که فضای منطقه در این مذاکرات بسیار متفاوت از فضای منتهی به برجام و رخدادهای دوران پسابرجام است. تنش بالا میان ایران و عربستان سعودی در پی حمله عناصر خودسر و جریان مرموز نهایتاً منجر به سنگ اندازیهای متعدد ریاض و دیگر کشورهای عربی منطقه خلیج فارس در جریان دستیابی به توافق و تحریک ترامپ برای خروج از آن شد. اگرچه در این دوره، عربستان خواستار جلوگیری از جنگ علیه ایران و حفظ ثبات منطقه به ویژه در پی دستاندازیهای اسرائیل به لبنان و سوریه است، اما در دوره پسابرجام به جای فیصل بن فرحان وزیر خارجه فعلی ریاض که مواضع مسالمتآمیزی در قبال ایران دارد، سکان سیاست خارجی عربستان در دست عادل الجبیر بود که در عمده موارد، مواضعی نزدیک به جنگطلبان آمریکا به ویژه جان بولتون دارد و از لابیهای عربستان در کنگره آمریکا نیز برای فشار به ایران استفادهای گسترده میکرد.
این امکان وجود دارد که بن سلمان از طریق برادر مورد اعتماد خود به دنبال ارسال پیامهایی با محتوای امکان ایجاد کانال مالی برای انجام مراودات تجاری ایران به عنوان مشوقی برای افزایش شانس توافق میان ایران و آمریکا باشد. چراکه پیشتر نیز در آذر ماه سال گذشته پیشنهاد بن سلمان برای ایجاد اتاق بازرگانی مشترک و احیای روابط تجاری دوجانبه میان ایران و ریاض مطرح شده بود.
در مجموع میتوان گفت که تمامی موارد ذکر شده در بالا، علاوه بر افزایش امیدواری نسبت به نتایج مذاکرات میان تهران و واشنگتن، انتظارات تورمی جامعه را نیز کاهش داده و ریزش چشمگیر نرخ دلار در بازار آزاد نیز ناشی از همین عوامل فاندامنتال تاثیرگذار بر بازار بوده است.
انتهای پیام/
نظر شما