به گزارش خبرنگار زمان اقتصاد، انفجار روز گذشته بندر شهیدرجایی را باید تلخترین حادثه سال ۱۴۰۴ قلمداد کرد؛ حادثهای که تاکنون جان باختن 25 تن از هموطنانمان را رقم زده و همچنان احتمال افزایش تعداد جانباختگان این حادثه وجود دارد. اما انتشار شایعات گسترده پس از این انفجار، منجر به افزایش تلخی آن در کام مردم شد؛ تلخی که نخستین تاثیر خود را بر بازار ارز بر جای گذاشته و بردی بدون هزینه را برای اسرائیل رقم زده است.
چرا حادثه انفجار بندر شهیدرجایی مهم بود؟
فارغ از حجم خرابی و خسارات جانی و مالی واردآمده به زیرساختهای این بندر استراتژیک، همزمانی رخداد آن با برگزاری دور سوم مذاکرات میان ایران و آمریکا در مسقط اهمیتی دوچندان پیدا کرد.
همین همزمانی نهایتاً منجر به آغاز سلسله گمانیزنیها در خصوص نقش احتمالی اسرائیل در این حادثه گشته و متاسفانه این شایعات با همراهی و استقبال جریانی خاص در داخل کشور نیز همراه شد. اگرچه دست داشتن تلآویو در حوادث خرابکارانه در ایران پیشتر نیز در جریان ترور اسماعیل هنیه یا خرابکاری در تأسیسات دفاعی پارچین اثبات شده بود، اما به نظر میرسد مانور روانی روز گذشته بیشترین کمک را به پیشبرد اهداف اسرائیل در ایجاد فضای ناامنی روانی در داخل کشور کرد.
از سوی دیگر، لفاظیهای بنیامین نتانیاهو نخستوزیر رژیم صهیونیستی علیه ایران و انتشار شایعاتی مبنی بر اختلاف نظر وی با دونالد ترامپ در قبال مسئله هستهای و نحوه تعامل با تهران، به فرضیه دست داشتن تلآویو در انفجار روز گذشته بندر شهید رجایی دامن زد. یک روز پیش از حادثه انفجار بندر، شبکه تلویزیونی ۱۲ اسرائیل طی گزارشی اعلام کرد که مقامهای ارشد کابینه نتانیاهو معتقدند که ترامپ در آستانه توافقی بسیار بد با ایران است که چنین توافقی جلوی دستیابی ایران به تسلیحات هستهای را نخواهد گرفت.
اظهارات مشابه با ادعای شبکه تلویزیونی یاد شده طی هفتههای اخیر و همزمانی حادثه بندر شهید رجایی با زمان برگزاری مذاکرات اما بیش از پیش به این شایعات دامن زد تا فضای آرام ایجاد شده روانی در اقتصاد گشور بار دیگر دچار تشنج شود.
رشد قیمت ارز در پی رخداد حادثه انفجار؛ چرا دستیابی به توافق مهم است؟
ادامه شایعات مربوط به دست داشتن اسرائیل در انفجار بندر شهید رجایی و انتساب آن به خرابکاری خارجی این فرضیه را مطرح کرد که در صورت اعلام رسمی دولت مبنی بر خرابکاری بودن حادثه مذکور، احتمال ایجاد اختلال جدی در روند مذاکرات تهران و واشنگتن وجود خواهد داشت. همین امر منجر شد تا علاوه بر جهش قیمت دلار در بازار، قیمت تتر صبح روز یکشنبه از کانال ۷۹ هزار تومانی شنبه به ۸۲۶۰۰ تومان برسد؛ رشدی بیش از ۵ درصد که به وضوح امنیت روانی جامعه را هدف خواهد گرفت.
اگرچه مقامهای رسمی کشور هوشمندانه از هرگونه اظهارنظر عجولانه در خصوص دلیل رخداد حادثه روز گذشته خودداری کردند، اما رشد قیمت ارز نشان داد که چشمانداز دستیابی به توافق در میان افکار عمومی جامعه اگرچه مثبت، اما همچنان شکننده به نظر میرسد. ترس از ترک میز مذاکره با آمریکا در میان افکار عمومی همچنان بیش از پیش ثابت کرد که چرا دستیابی به توافق بیش از هر زمان دیگری مهم است. حقیقت امر این است که اقتصاد داخلی به دلیل تحمل التهابات بیش از طی ماههای اخیر به شدت آسیبپذیر بوده و عوامل فاندامنتال منفی به سرعت میتوانند جو آرام فعلی را تغییر دهند.
لذا باید گفت که علیرغم تاثیر مثبت مذاکرات بر قیمت ارز، ریزش قیمت روزهای اخیر همچنان شکننده بوده و با کوچکترین غفلت دولت یا رسانههای رسمی میتواند به سادگی امنیت روانی جامعه را هدف قرار دهد و منجر به بازگشت تورم افسارگسیخته در داخل کشور شود.
از سوی دیگر، فضای ایجادشده روز گذشته اثبات کرد که عدمموفقیت ایران و آمریکا در دستیابی به توافق تنها به سود اسرائیل و البته جریان مخالف با مذاکرات در داخل کشور تمام خواهد شد و هیچ سودی برای نظام یا مردم در پی نخواهد داشت. لذا دامن زدن به شایعات مربوط به دست داشتن تلآویو در حادثه بندر شهید رجایی صرفاً به زیان مردم خواهد انجامید؛ موضوعی که نهایتاً به سود کابینه جنگ نتانیاهو تمام خواهد شد!
اما روی دیگر این سکه یعنی دستیابی به توافق میان تهران و واشنگتن نیز اهمیت خود را بیش از پیش هویدا ساخت. بررسی بازار ارز طی شبانه روز گذشته نشان میدهد که درست یا غلط، سرنوشت بازار داخلی کشور تا چه میزان به روند مذاکرات بستگی دارد. از سوی دیگر، فارغ از حادثه روز گذشته، اسرائیل حتماً تمامی تلاش خود را برای ایجاد هرگونه اختلال ممکن در جریان گفتوگوهای دوجانبه میان تهران و واشنگتن به کار خواهد بست. همین امر نشان میدهد که جایگاه توافق احتمالی تا چه میزان مهم است؛ به طوری که نتیجه حاصل از این مذاکرات برای ایران و اسرائیل به یک اندازه مهم خواهد بود!
انتهای پیام/
نظر شما