کد خبر 1147
۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۵۰

زمان اقتصاد بررسی کرد؛

پیش بینی روند قیمت ارز تا زمان برگزاری دور بعدی مذاکرات/آیا سیر قیمت بار دیگر صعودی خواهد شد؟

پیش بینی روند قیمت ارز تا زمان برگزاری دور بعدی مذاکرات/آیا سیر قیمت بار دیگر صعودی خواهد شد؟

با پایان یافتن دور پنجم مذاکرات هسته ای میان ایران و آمریکا، اکنون این سوال مطرح است که سرنوشت قیمت ارز طی روزهای باقیمانده تا برگزاری دور بعدی گفتگوها میان دو کشور چه خواهد شد؟

به گزارش خبرنگار زمان اقتصاد؛ دامنه نوسانات ارزی در بازار ایران طی هفته های گذشته از آغاز مذاکرات، تا میزان چشمگیری افزایش یافته است. به طور طبیعی، هرگونه سیگنال منفی یا مثبت به مذاکرات، بازار ارز را تا میزان چشمگیری دچار نوسان کرده که البته چنین موقعیتی برای متعاملین بازار تا حد زیادی سودآور بوده است.  

پس از برگزاری دور پنجم مذاکرات میان ایران و آمریکا در روز جمعه هفته گذشته و ابراز امیدواری مقام های دو کشور به مفید بودن روند مذاکرات، اکنون منتظر اعلام خبر دور تازه ای از گفتگوها هستیم که به احتمال زیاد، طی روزهای آتی تکلیف زمان برگزاری آن مشخص خواهد شد.

تفاوت مهم دور پنجم مذاکرات و تأثیرگذاری آن بر بازار ارز

همانطور که گفته شد، افزایش دامنه نوسان در بازار ارز از زمان اعلام توافق تهران و واشنگتن برای آغاز گفتگو با یکدیگر ایجاد شده و تاکنون نیز ادامه یافته است. اما تحولات در مسیر گفتگوهای دو کشور از زمان پایان دور چهارم مذاکرات تا زمان پایان دور پنجم، روزهای گذشته و احتمالا شرایط روزهای آتی را تا حد قابل توجهی از تغییر مواجه ساخته است. این تغییرات می توانند طی روزهای آتی، دامنه نوسان ارز را به نسبت هفته های قبل افزایش دهند.  

درست چند روز پیش از آغاز دور پنجم مذاکرات، اختلاف نظر میان مقام های دو کشور بر سر مسأله غنی سازی اورانیوم در خاک ایران افزایش یافت. بیانات رهبر انقلاب مبنی بر عدم حق مداخله واشنگتن در سیاست های هسته ای جمهوری اسلامی ایران و تاکید عباس عراقچی بر مبنای قرار گرفتن این سخنان به عنوان اصول طرف ایرانی در گفتگوها از یک سو و تاکید سخنگویان کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا بر اصرار واشنگتن برای جلوگیری از غنی سازی در ایران از سوی دیگر، اختلافات میان دو طرف و مسأله اصلی آنها در مذاکرات را تا حد زیادی آشکار ساخت. همین اختلاف‌ نظر منجر شد تا عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان دو روز پیش از برگزاری دور پنجم مذاکرات، به تردید در نتیجه گفتگوها و حتی شرکت طرف ایرانی در بپردازد؛ مسأله ای که منجر به ایجاد شوک به بازار ارز شده و دامنه نوسان را به‌ حدود ۳ هزار تومان افزایش دهد.  

اما نمایندگان دو کشور پس از برگزاری دور پنجم گفتگوها، مواضعی کاملا متفاوت از روزهای پیش از آن اتخاذ کردند. وزیر خارجه ایران طی اندک‌ زمانی پس از اتمام نشست، نتایج آن را مثبت ارزیابی کرده و آن را حرفه ای ترین سطح مذاکرات از آغاز گفتگوها تاکنون دانست. در آمریکا نیز با وقفه ای تقریبا یک‌ روزه، سخنگوی کاخ سفید از روند مذاکرات تمجید کرده و بر مواضع دونالد ترامپ مبنی بر لزوم یافتن راهی برای مذاکره با ایران در راستی جلوگیری از توسعه برنامه غنی سازی هسته ای و عدم‌ ورود به جنگ تاکید کرد.

اهمیت این گفته ها یکشنبه شب با پیام های ترامپ در شبکه اجتماعی تروث افزایش یافت. رئیس جمهوری آمریکا علاوه بر تمجید از روند مذاکرات، آن را سازنده توصیف و تاکید کرد که احتمالا خبرهای خوشی از گفتگوها با ایران در راه است. این اظهارات دونالد ترامپ منجر به برچیده شدن فضای ترس از بازار ارز در داخل ایران شد؛ بازاری که از حدود دو روز پیش از مذاکرات بار دیگر دچار التهاب شده و حالا با سخنان ترامپ بار دیگر از تب و تاب خود فاصله گرفته است. قیمت تتر در بازار، ناگهان از نزدیک به ۸۵ هزار تومان وارد کانال ۸۲ هزار تومانی شد. از سوی دیگر شبکه ۱۲ اسرائیل دوشنبه شب اعلام کرد: بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ روز پنج‌شنبه تماس تلفنی تندی درباره نحوه مقابله با ایران داشتند؛ موضوعی که گزارش شبکه ۱۲ اسرائیل آن را در تضاد با ادعاهای پیشین مبنی بر دستیابی این دو به موضعی یکپارچه برای جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای می‌داند.

پیش بینی روند قیمت ارز تا زمان برگزاری دور بعدی مذاکرات/آیا سیر قیمت بار دیگر صعودی خواهد شد؟


اگرچه هنوز برای دستیابی به این استنباط که شاهد چرخش در سیاست هم خارجی هر دو کشور نسبت به یکدیگر هستیم بسیار زود است؛ اما به نظر می‌رسد برگزاری دور پنجم مذاکرات مسیر روشنی در خصوص گفتگوها میان دو طرف گشوده است. از سوی دیگر، خبرگزاری آلکسیوس نزدیک‌به کنگره آمریکا نیز از تلاش دوکشور برای تعریف مکانیزم تازه ای در خصوص تحریم ها، غنی سازی اورانیوم و سایر موارد اختلاف میان دو طرف خبر داده که به نظر می رسد بر خلاف نشست های قبلی، اینبار تهران و واشنگتن دستکم بر سر یک‌چارچوب کلی برای مذاکرات وکوارد یاد شده به اتفاق نظر رسیده اند.

تحلیل بازار ارز تا زمان برگزاری دور ششم مذاکرات

اما اکنون آنچه برای متعاملین بازار ارز از اهمیت برخوردار است، تکلیف قیمت‌و دامنه نوسان آن طی روزهای باقیمانده تا برگزاری دور ششم مذاکرات بوده که باید دید به مدام سمت و سو پیش خواهیم رفت.  

با توجه به شرایط یاد شده، در حال حاضر احتمال اصابت سیگنال های مثبت مقام های ایرانی و آمریکایی به بازار ارز بیش از گذشته است. به خاطر داشته باشیم که ابن مذاکرات میان دو کشوری در حال برگزاری است که طی نزدیک به نیم قرن، از هیچ اقدامی برای ضربه زدن به منافع یکدیگر در گوشه و کنار جهان غافل نشده اند. لذا، بدیهی است که روند چنین مذاکراتی به هیچ‌وجه شبیه به روند گفتگوهای ایران و شرکای اروپایی برجام قابل قیاس نبوده و نخواهد بود. بروز اختلافات تا آستانه فروپاشی اصل مذاکرات در این جنس گفتگوها کاملا طبیعی است. اما بنا به دلایلی که پیشتر در جریان گزارش های تحلیل جداگانه در زمان اقتصاد، بسیار بعید به نظر می رسد دوکشور از میز مذاکرات عقب نشینی کنند؛ چراکه هر دو به خوبی می‌دانند شاید این آخرین شانس برای گفتگو و جایگزینی دیپلماسی به جای جنگی خونین باشد.  

با این حساب، به نظر می رسد طی روزهای آتی، شاهد ثبات بازار ارز در کشور باشیم که این امر، نوسان گیری از دلار یا تتر را تا حدی زیادی قابل اعتماد می کند. چراکه در صورت عدم ورود فاکتور فاندامنتتال منفی به بازار ارز مانند موضع گیری های عملی مقام های دو طرف علیه یکدیگر مانند وضع تحریم های جدید آمریکا علیه ایران یا سنگ اندازی داخلی در مسیر ابلاغ کنوانسیون های پالرمو یا تصویب FATF، نباید شاهد رخداد وحشتناکی چون صعود ممتد قیمت ارز در بازار باشیم.  

از سوی دیگر، هرگونه سیگنال مثبت طرفین نسبت به روند مذاکرات می تواند میزان تب و تاب بازار را تا حد قابل توجهی کاهش دهد که در این صورت، احتمال اصلاح بیشتر قیمت دلار و تتر و مشتقات وابسته بازار ارز همچون طلا و نقره در بازار طی روزهای باقیمانده تا دور ششم مذاکرات وجود دارد.  

کد خبر 1147

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =