به گزارش خبرنگار زمان اقتصاد؛ با فرا رسیدن روز برگزاری چهارمین دور از مذاکرات هسته ای میان ایران و آمریکا، قیمت تتر با نوسان قیمت قابل توجه مواجه شده است. تتر طی شبانه روز گذشته بین کف روزانه ۸۰۷۰۵ تومان تا سقف ۸۲۶۲۴ دلار در نوسان بوده و در زمان تنظیم این گزارش روی رقم ۸۱۹۳۰ تومان قرار دارد.
چنین نوسانی پیش از هر چیز نشان دهنده باقی ماندن فضای التهاب در بازار ارز است؛ چراکه نوسان حدود دو هزار تومانی ظرف مدت ۲۴ ساعت برای تتر چندان طبیعی نیست. البته این نکته را نیز باید در نظر داشت که قیمت تتر علاوه بر دلار فیزیکی (فیات) تحت تاثیر عرضه و تقاضا در بازار ارزهای دیجیتال نیز قرار داشته و ممکن است الزاما با قیمت دلار فیزیکی برابری دقیق نداشته باشد.
با این حال، به نظر می رسد بازار ارز کاملا تحت تاثیر تحولات سیاسی در روابط تهران و واشنگتن قرار داشته و آماده نشان دادن هرگونه واکنش سریع اعم از اصلاح یا افزایش قیمت، بسته به نوع خروجی مذاکرات امروز است.
اما سوال این جاست که برای ساعات پس از اعلام نتیجه چهارمین دور از مذاکرات باید انتظار افزایش نرخ ارز را داشت یا کاهش آن؟
اساسا تمامی بازارهای مالی به تحولات فاندامنتال بزرگ همچون مذاکرات ایران و آمریکا واکنش تند و سریع نشان می دهند. پس از حالا می توان گفت که خروجی مذاکرات امروز هر آنچه که باشد، دامنه نوسان را افزایش خواهد داد.
اما نکته دوم اینکه روند یک ماهه و سه ماهه بازار ارز کاملا نزولی بوده و تنها طی یک ماه گذشته شاهد کاهش ۱۵ درصدی نرخ دلار در بازار بوده ایم که ناشی از افزایش امیدواری بازار نسبت به دستیابی به توافق میان دو طرف است.
از مذاکرات امروز چه انتظاری داشته باشیم؟
هرچند، مواضع متناقض دولت ترامپ در خصوص ماهیت فعالیت های هسته ای ایران تا حدودی تحلیل آینده مذاکرات را با اندکی چالش مواجه می سازد، اما نگاهی به مواضع دو طرف طی هفته های اخیر نشانگر این امر است که نه تهران و نه واشنگتن، هیچ یک به دنبال ترکمیز مذاکره نبوده و به دنبال کسب نتیجه ای معنادار از خروجی آن هستند.
در تهران، دولت پزشکیان موفق شده با رویکرد مثبت و سازنده ناشی از نگاه پراگماتیک خود نسبت به روابط با ایالات متحده و غرب، قیمت ارز را در داخل کاهش دهد که این رویکرد با استقبال عمومی مواجه شده و البته همزمان، ارکان اصلی قدرت در نظام نیز از این نتایج راضی به نظر می رسند. به نظر می رسد دستکم تا زمانیکه درخواست زیاده خواهانه ای از سوی مقام های آمریکایی در جربان مذاکرات مطرح نشود، تهران علاقه ای به ترک میز نداشته و سعی میکند مشکلات دیرینه خود با آمریکا را حل کند.
اما در واشنگتن، به دلیل دو طیف فکری در ترکیب کاخ سفید، اندکی تحلیل مواضع احتمالی امروز ویتکاف و البته اظهارات واشنگتن پس از مذاکرات که ممکن است الزاما با مواضع نماینده قدرتمند ومورد اعتماد ترامپ یکسان نباشد، اندکی سخت به نظر می رسد. اما علیرغم مواضع نئوکان های سرسخت و مخالف مذاکره با ایران در کاخ سفید، باید توجه داشت که شخص دونالد ترامپ دستکم به اندازه تهران به خروجی مثبت این مذاکرات نیازمند است. ترامپ در کارنامه عملکرد ۱۰۰ روزه خود علرغم برخی توفیقات در زمینه سیاست های مهاجرتی خود، دستاورد چندان قابل دفاعی نداشته و هیچ یک از مدعیات بزرگ وی از توانایی کنار آمدن با ولادیمیر پوتین در خصوص جنگ اوکراین گرفته تا به زانو در آوردن چین در جنگ تجاری، تاکنون عملی نشده است. پس دستیابی به توافق با دشمن دیرینه آمریکا طی حدود نیم قرن گذشته دستاوردی بزرگ برای ترامپ محسوب خواهد شد.
کوتاه اینکه اساسا مذاکرات امروز نیز به احتمال زیاد نتایج مثبتی به همراه خواهد داشت. مضاف بر اینکه سفر عباس عراقچی به عربستان سعودی آن هم یک روز پیش از برگزاری مذاکرات در مسقط، می تواند به تلاش وی برای بهرهمندی از لابی پر قدرت عربستان در دولت و کنگره آمریکا در جریان مذاکرات تعبیر شود.
احتمال شوک مثبت به بازار ارز
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا تقریبا می توان مدعی شد که اگر شاهد ورود فاکتور فاندامنتال غیر منتظره ای به تحلیل جریان مذاکرات دوجانبه میان تهران و واشنگتن نباشیم، به احتمال زیاد نتایج این نشست دوجانبه نیز باید مثبت باشد. واکنش قیمت تتر و روند اصلاحی آن طی ساعات گذشته هم این پیش بینی را تایید میکند.
در این صورت در نظر داشته باشیم که قیمت تتر میتواند نخست تا سطح حمایت محکم آن یعنی کانال ۸۰ هزار تومان و سپس ۷۸ هزار تومان اصلاح را تجربه نماید. اما میزان این کاهش قیمت کاملا به مواضع امروز نمایندگان ایران و آمریکا در مذاکرات و روایت آنها از کلیات این نشست بستگی دارد.
نظر شما