به گزارش خبرنگار زمان اقتصاد، کمیته پایش ریسک بازار، ضرایب جدید خرید اعتباری اوراق بهادار در بورس تهران و فرابورس ایران را تصویب و ابلاغ کرد. طبق این ابلاغیه ضریب خرید اعتباری سهام و حق تقدم در بورس تهران و بازار اول و دوم فرابورس ۷۵ درصد تعیین و به شرکتهای کارگزاری فعال در بازار سرمایه ابلاغ شد. این ضرایب از شنبه، ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴، اعمال شده است.
در پی صدور بخشنامه تغییر ضریب اهرمی، واکنشهای زیادی از سوی فعالان بازار سرمایه به این تصمیم صورت گرفت. بسیاری از کارشناسان و سهامداران، از ابلاغ ناگهانی اینگونه مقررات در پایان هفته و همزمان با تعطیلی بازار انتقاد کردهاند و معتقدند همین تصمیمات یکشبه، موجب فشار فروش و افت قابلتوجه شاخصها در دو روز اخیر شده است.
همچنین قادر معصومی خانقاه مدیر نظارت بر بورس های سازمان بورس در توییتی نوشت: کاهش ضریب اعتبار صندوقهای اهرمی برای مشتریان اعتباری شرکتهای کارگزاری که این صندوقها را در پرتفوی خود دارند، تنها حدود ۱.۵ درصد کاهش در ارزش تضمین را به همراه خواهد داشت.
امیر ندیری مدیر صندوق اهرمی نارنج درگفتگو با زمان اقتصاد گفت: اگرچه در روزهای جاری بازار سرمایه با فضای روانی منفی دستوپنجه نرم میکند و برخی انتشار بخشنامهای درباره تغییر ضریب تضمین اعتباری سهام و صندوقها و به ویژه کاهش ضریب تضمین اعتباری صندوقهای اهرمی را بخشی از دلیل حال بد بورس میدانند، اما این تصمیم به ذات خود، تصمیم نادرستی نبوده است.
او توضیح داد: سازمان بورس در روزهایی که این تصمیم را گرفت، هنوز وضعیت بازار مثبت و دارای جو خوبی بود. با این حال اجرای این دستورالعمل به واسطه تلاقی با اخبار منفی درخصوص مذاکرات، باعث شد تا برخی گمان کنند سازمان بورس در وضعیت بد بازار این تصمیم را گرفته است. تنها نکته منفی در خصوص این تصمیم، فرصت یک روزه برای اجرای دستورالعمل بود.
ندیری تاکید کرد: بهتر بود سازمان، بازه زمانی اجرای این تصمیم را طولانیتر کند. باید گفت اگر بازه زمانی اجرای این تصمیم طولانیتر میبود، میتوانست با پذیرش بیشتری از سوی سرمایهگذاران همراه شود و تفسیر منفی کمتری به دنبال داشته باشد.
در میان تحلیلها، برخی این بخشنامه را عامل صفهای فروش صندوقهای اهرمی میدانند، اما به نظر نمیرسد تأثیر این تصمیم به آن اندازه باشد که عامل اصلی وضعیت منفی بازار تلقی شود.
باید توجه داشت که وضعیت کنونی، تحت تأثیر اخبار منفی درخصوص مذاکرات ایران و آمریکا بوده است و نه مساله دیگری.
همچنین باید گفت پیشتر نیز اعطای اعتبار با نسبتهای قبلی، آنچنان با شدت زیادی نبود که تصور شود این تغییر، اثر بزرگی را به همراه داشته است.
نظر شما