کد خبر 793
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۱

زمان اقتصاد بررسی کرد؛

حاشیه‌های خبر تعدیل گسترده نیروی انسانی در دیجی کالا/حرکت آمازون ایرانی در مسیر اخلاق لیبرال!

حاشیه‌های خبر تعدیل گسترده نیروی انسانی در دیجی کالا/حرکت آمازون ایرانی در مسیر اخلاق لیبرال!

در حالیکه دیجی کالا طی روزهای اخیر به دلیل تغییر در استراتژی های تجاری خود دست به تعدیل گسترده نیروی انسانی زده، اکنون این سوال ایجاد شده که آیا چنین عملی حرفه ای است؟

به گزارش خبرنگار زمان اقتصاد؛ دستیابی به بالاترین میزان سود و بهره وری مهمترین کارویژه یک بنگاه اقتصادی به حساب آمده و در حقیقت به عنوان ستون و سنگ بنای توسعه اقتصادی در الگوی اقتصادهای لیبرال جهان در نظر گرفته می شود.

با اینحال، اقتصاد لیبرال علاوه بر تمامی مزایای خود، رویکردی ابزاری نسبت به نیروی انسانی دارد. این همان انتقادی است که مکاتب چپگرا همواره آن را به عنوان نقطه ضعف غیر قابل اغماض در خصوص لیبرالیسم اقتصادی دانسته و کانون اختلاف در هسته نظری دو طرف با یکدیگر محسوب می شود.  

ناگزیری بخش خصوصی از رویکرد لیبرال بازار

شاید مهمترین دلیل علاقمندی نیروی انسانی به کار در بخش دولتی را بتوان در موضوع امنیت شغلی خلاصه کرد. اگرچه بخش خصوصی چه در ایران و چه در سطح جهانی، درآمد بیشتری را عاید کارکنان خود کرده و حتی فرصت دیده شدن بیشتری را نیز از طریق بهره وری برای کارکنان فراهم می آورد، اما مساله امنیت شغلی به ویژه برای جوانان منجر به علاقمندی و گرایش آنها به فعالیت در بخش دولتی شده است.  

از سوی دیگر، باید پذیرفت که بخش خصوصی تنها بر پایه توانایی و سرمایه خود در بازار به فعالیت میپردازد. چراکه اساسا نه پشتوانه دولتی برای حمایت از این بخش به ویژه در صورت ورشکستگی وجود دارد و نه بودجه تزریقی برای حفظ و توسعه شرایط اقتصادی یک شرکت. این امر سبب می شود تا بخش خصوصی نسبت به تمام هزینه های ریز یا درشت خود به ویژه در خصوص حقوق پرداختی و تعداد پرسنل با حساسیت بالایی رفتار کرده و بر خلاف سیستم دولتی، هر روز برای تراز شدن درآمد و هزینه های خود بجنگد. اساسا چنین شرایطی بخش خصوصی را حتی در صورت مقاومت در برابر سیاست هایی چون تعدیل نیرو، کاهش خدمات رفاهی و مزایا و... و. مجبور به اتخاذ رویکردی لیبرال در برابر نیروی انسانی خود خواهد ساخت.  

تعدیل نیرو در دیجی کالا و معمای امنیت شغلی

به تازگی اخباری در خصوص تعدیل قابل توجه در دیجی کالا منتشر شده که با توجه به جایگاه این «آمازون ایرانی» در میان مردم کشورمان، لطمه بزرگی به اعتماد نیروی انسانی جوان نه تنها نسبت به دیجی کالا بلکه کل بخش خصوصی وارد آورده است.

«مسعود طباطبایی» مدیرعامل دیجی کالا در خصوص چرایی اتخاذ تصمیم به تعدیل نیرو در بزرگترین فروشگاه اینترنتی کشور طی گفتگویی با دیجیاتو گفت: با توجه به تغییرات بازار، موضوع بهره‌وری و تأثیراتی که فناوری‌های نوین از جمله هوش مصنوعی بر فرایندهای کسب‌وکار گذاشته‌اند، از یک‌ سال قبل برنامه‌ریزی و جلساتی را آغاز کردیم تا بتوانیم سازمان را اثربخش‌تر کنیم. این یک تصمیم پیچیده بود و ساختار سازمانی باید به‌طور کامل بازنگری می‌شد. هدف هم این بود که سازمان بتواند بهتر به تغییرات بازار پاسخ دهد و سرویس‌های جذاب‌تری به مشتریان ارائه کند.

ممکن است ابن رویکرد در کوتاه مدت منجر به افزایش سودآوری دیجی کالا به ویژه در آستانه عرضه اولیه سهام این شرکت باشد، اما بدون شک در بلند مدت می تواند آسیب هایی جدی به توانایی این هلدینگ برای جذب نیروی انسانی متخصص وارد آورد

این رویکرد جدید دیجی کالا در حالی اتخاذ شده که تا همین چند سال پیش، کار در این هلدینگ بزرگ مالی و تجاری موفق آرزوی بسیاری از جوانان بوده و نشان دهنده شایستگی آنها نیز به حساب می آمد. اما در حال حاضر به نظر میرسد این هلدینگ بزرگ تجاری از رویکرد چند سال پیش خود که نیروی انسانی را قلب تپنده خود دانسته و علاوه بر خدمات رفاهی، از آموزش پرسنل نیز غافل نمیشد تغییر مسیر داده و به سمت مواضعی لیبرال تر با هدف افزایش بهره وری مالی در حرکت است.  

ممکن است ابن رویکرد در کوتاه مدت منجر به افزایش سودآوری دیجی کالا به ویژه در آستانه عرضه اولیه سهام این شرکت باشد، اما بدون شک در بلند مدت می تواند آسیب هایی جدی به توانایی این هلدینگ برای جذب نیروی انسانی متخصص وارد آورد. برای اثبات ابن مدعا تنها کافی از خودتان سوال کنید که آبا حاضر به کار در شرکتی هستید که پس از چند سال به سادگی از شما خداحافظی کرده و به امان خدا بسپارد؟

دیجی کالا و هلدینگ های بزرگ مالی مانند این شرکت می بایست رویکردی متعادل میان اقتصاد بازار لیبرال و رویکرد چپگرا در خصوص وفاداری دائمی و بی چون و چرا به نیروی انسانی اتخاذ نمایند

اگرچه مدیرعامل دیجی کالا مدعی شده که حمایت های لازم از پرسنل برای ادامه فعالیت در شرکت های دیگر به عمل خواهد آورد، اما سوال اینجاست که تکلیف عمر رفته کارکنان جوان دیجی کالا که احتمالا دیگر از سن استخدام دولتی آنها گذشته و برای ادامه فعالیت در بخش خصوصی هم می بایست متحمل سختی فراوان شوند چه خواهد شد؟

به نظر می رسد دیجی کالا و هلدینگ های بزرگ مالی مانند این شرکت می بایست رویکردی متعادل میان اقتصاد بازار لیبرال و رویکرد چپگرا در خصوص وفاداری دائمی و بی چون و چرا به نیروی انسانی اتخاذ نمایند. تنها در چنین شرایطی می توان از ادامه توفیق های تجاری برای این هلدینگ و افزایش اعتماد نیروی انسانی جوان ماهر برای انتخاب دیجی کالا به عنوان محل کار و فعالیت خود اطمینان حاصل کرد.

کد خبر 793

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =